Katılma Nöbetleri

Katılma Nöbetleri

Küçük çocuklarda canı yanma veya ağlama sonrasında nefessiz kalıp kısa süreli kendinden geçme durumlarına katılıp kalma/ katılma nöbetleri adı verilir. Bir çeşit kendinden geçme ve bayılmadır. Her yaştaki çocuklarda görülebilir. Bu bayılmalara ellerde kollarda çırpınma veya kasılma hareketleri nadiren eşlik edebilir. Uzun sürmesi halinde katılma nöbeti sonucu nefes tutmaya bağlı çocukta hafif bir morarma ve yüzde beyazlaşma görülebilir. Epilepsi nöbetlerinden bazen ayırt etmek zor olabilir.

Katılma Esnasında Ne Yapmalıyız?

Böyle durumlarda çocukları havaya kaldırmak, sarsmak, suratına üflemek, suya sokmak, masaj yapmak, ağzını açmaya çalışmak sakıncalıdır. Panik yapmayınız. Özellikle olduğu yerde yana çevirip beklemek katılma nöbetinin daha kısa sürmesi için tavsiyemizdir. Katılma nöbetleri genellikle hafif seyirli durumlardır ve beyinde kalıcı hasar bırakması beklenmez. Katılma nöbeti geçiren çocuklar nöbet sonrasında genellikle hiçbir şey olmamış gibi yaşamını sürdürür ve oynamaya devam eder.

Katılma Nöbetinin Sebepleri Neler Olabilir?

Katılma nöbetleri sebepleri kalp, beyin ve metabolizma sorunları ile ilgili olabileceği gibi ailevi yatkınlıkta söz konusu olabilir. Genellikle uzun süre anne sütü ile beslenen, çok inek sütü ve çay içen, demir içeren besinleri az tüketen çocuklarda katılıp kalma/ katılma nöbetlerini daha sık görüyoruz. Sıklık olarak ayda veya haftada bir kez den günde bir iki kereye kadar nöbet görülebilir.
Kliniğimizde katılma nöbeti şikayeti ile başvuran çocuklara muayene, kan analizi ve EEG çekimi yaparak tanı koyuyoruz. Tetkik sonuçlarına göre tedavi ile katılma nöbetlerinin sıklığı ve şiddeti giderek azalır. Çocuğun ilaçlara yanıt vermesi, depolarının dolması ile de kısa sürede tamamen ortadan kalkar.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir