Bebeklerde Morarma Neden Olur

Bebeklerde Morarma Neden Olur?

Bebeklerde morarma; akciğerlere giden havanın azalmasına, soluk alıp vermeye engel teşkil edecek her türlü durumda dokulara yeterli oksijenin ulaşamaması nedeniyle karbondioksit birikimi sonucu meydana gelir. Genellikle kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisidir. Nadiren nöbet geçiren çocuklarda nöbetin uzun sürmesi soluk alıp vermeyi etkileyerek morarmaya sebep olabilir.

Yeni doğan bebeklerde ilk günlerde ağlarken ağız kenarında hafif beyazlaşma ve morarma fizyolojik nedenlerle normal kabul edilebilir. Ancak dudakta ve dilde ağlamaz iken de morarma (siyanoz) varsa kesinlikle doğuştan siyanoz ile giden kalp hastalıkları açısından incelenmeli, acilen bir çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Zamanından erken doğan bebeklerde (prematurelik) beyin solunum merkezlerinin olgunlaşamaması nedeniyle solunum durması (apne) morarmalara neden olabilir. Bu bebekler doktorların takibinde solunum merkezlerinin geliştiği ve kendiliğinden solunum sorunları olmadığında eve gönderilmelidir. Aileler de evde bu prematür bebekleri hiçbir zaman yalnız bırakmamalı olgunlaşana, kilo alımı yeterli olana kadar solunum açısından da takip etmelidirler.

Küçük bebeklerde apne (solunum durması), morarma beyin gelişme gecikmesinden kaynak alabileceği gibi bir nöbet/havalenin (konvulzyon) belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka kan şekeri bakılmalıdır. Arkasından elektrolitlerin analizi, EEG çekimi gerekir.

Daha önce hiçbir rahatsızlığı yok iken bebeklerde ve çocuklarda ani morarma bize soluk borusuna yabancı cisim kaçtığını öncelikle düşündürmelidir. Bu yabancı cisim dışarıdan bir boncuk olabildiği gibi koyu balgam tıkaması, mide içeriğinin reflü sonucu soluk borusuna kaçması ile de olabilir. O yüzden üç yaşından küçük çocukların yutabileceği küçük parçalar içeren oyuncaklar alınmamalıdır. Bazen beslenme sırasında anne sütünün, mamanın, besinlerin (mısır tanesi, fındık vs.) de soluk borusuna kaçırılması söz konusu olabilir.

Çocuklarda akciğerin ağır enfeksiyonu, solunum yetmezliği, karbonmonoksit zehirlenmeleri morarma sebebi olabilir.

Katılma nöbetlerinde de nefes tutma veya katılmaya bağlı nefessiz kalarak morarma, arkasından bayılma görülebilir.

1 cevap
  1. Serkan özkök
    Serkan özkök says:

    Iyi günler bir sorum olacakdi 4 haftalık bebeyin sol kolu morarmasın ve 5 saniye sonra normalesmesi iki kerende derin nefes almasi ne anlama gelir endise etmeliyimi teşekkürler

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir